De tijd vliegt... - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Tessa Geertsema - WaarBenJij.nu De tijd vliegt... - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Tessa Geertsema - WaarBenJij.nu

De tijd vliegt...

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Tessa

30 September 2008 | Suriname, Paramaribo

Hallo allemaal,

Daar ben ik weer, het is alweer 12 daagjes geleden dat ik voor het laatst geblogd heb, en ik moet eerlijk zeggen, ik was het een beetje vergeten! De tijd gaat echt zo snel hier, er is ook zoooo veel leuks om te doen!

In mijn vorige blog was ik gebleven bij mijn zieke periode toch? Ik ben gelukkig weer helemaal opgeknapt, ik ben nog wel een tijdje vrij zwakjes geweest, maar ben ondertussen helemaal beter. Ik ben die week niet meer weg geweest, maar heb rustig (saai!) thuis gezeten. Pas in het weekend was ik helemaal opgeknapt en op zondag was ik met 2 huisgenootjes gaan zwemmen bij VOS, een openbaar zwembad in de buurt. Erg leuk, want er wordt constant lekkere muziek gedraait en iedereen is ontspannen en gezellig. Best een goede manier om de week af te sluiten, gaan we zeker vaker doen!

Maandag had ik erg veel zin om weer aan de slag te gaan bij Campagne, alleen hadden we met onze begeleider Saskia een evaluatiegesprek. Daar hebben we (Manon, Maaike en ik, mijn huisgenootjes en mede-Campagne gangers) Sandra en Lydi-anne ontmoet, twee meisjes waarmee we samen aan de slag gaan. Het was erg leuk om Saskia's huis te zien, maar ook om door te nemen hoe we aan de slag gaan bij het tehuis. Er komen morgen nog wat meisjes die ook bij Campagne aan de slag gaan, dus het is belangrijk goede afspraken/werkschema's te maken en ideeen door te spreken. Die dag hebben we eigelijk niets meer gedaan, door die hitte ben je vrij snel uitgeput!
Helaas kon ik dinsdag ook niet naar Campange, er was voor een kookcursus gepland. Dat was wel heel erg leuk en we hebben ook heel lekker gekookt, namelijk Moksi Alesi (gemengde rijst) met groenten en kip. Erg lekker, dus bereid jullie maar voor op een Surinaamse hap bij mij als ik (ooit nog ;)) terug kom! We waren met een grote groep, dus het was leuk om met de andere Bakra's (Nederlandse meisjes) verhalen/ervaringen uit te wisselen.

Woensdag was het eindelijk zover, het was weer Campagnetijd! Jippie! Helaas was Manon nog steeds niet lekker, dus die kon niet mee. Bij Campagne hadden we afgesproken met Sandra en Lydi-anne en zijn we dus met zijn viertjes aan de slag gegaan. Het was erg leuk om de kids allemaal weer te zien en ook Mevr. Campagne was erg aardig en blij dat we er weer waren. We hebben lekker spelletjes met ze gespeeld, vooral ' een klein sigeunermeisje( of jongetje;))' en 'zakdoekje leggen' vinden ze heel erg leuk en kunnen we achter elkaar blijven spelen! Het voordeel is met zo'n grotere groep begeleiders dat je meer persoonlijke aandacht aan de kinderen kunt geven, zeker met activiteiten als kleuren/lezen/rekenen is dat erg fijn, want zo kun we ze, zeker de oudere kinderen, wat beter helpen.
Ik zal sowieso wat meer vertellen over de kinderen. Er zijn op dit moment rond de dertig kinderen, een deel is naar huis en komt misschien terug als de scholen begin oktober weer beginnen. De jongste is een jaar of anderhalf en de oudste leeftijd overdag is ongeveer 13 jaar. De oudere kinderen zijn overdag weg om te werken of klusjes te doen. De verdeling jongens/meisjes is vrijwel gelijk.

Vanaf vrijdag zijn we alweer op trip geweest. Steve, de eigenaar van Blue Frog (onze contactorganisatie) moest naar de begrafenis van Granman Jan Levi, het opperhoofd van een vd Marronstammen in de binnenlanden, en wij mochten mee! Dat was echt een hele belevenis. Heel Suriname was uitgelopen naar Langetabbetje om het mee te maken! Er waren zelfs ministers en vertegenwoordigers van alle Marron en Indianenstammen, en wij dus!:D Erg leuk om op een relaxte manier, we hebben ook veel gezwommen en in een hangmat geslapen, kennis te maken met een andere cultuur. Het begrafenisritueel in Suriname is echt heeeeel anders dan bij ons. De beste man was al een maand (!) geleden overleden er is dus al een maand lang feest geweest. (hij scheen wel goed gebalsemd te zijn!:P)Vrijdagavond werd de feestperiode afgesloten met een groot feest in zijn woonplaats Langetabbetje, waar de muziekinstalatie gewoon naast de kist stond en ook de alcohol rijkelijk vloeide (niet voor ons hoor ;), wij bleven voor de zekerheid maar aant soft(fris))! Het was erg gezellig en we waren eigenlijk de enige blanken, volgens Steve gingen wij aapjes kijken, maar werden wij ook als aapjes bekeken. Erg grappige situatie! Zaterdag was de begrafenis en aan het eind vd middag gingen we alweer naar huis. Ik had graag nog wat langer gebleven en in een hangmatje/ de Commewijne rivier (helemaal bij de grens met Frans-Gyana!!) gelegen, maar helaas!

Zondag waren we echt kapot van de reis en hebben we vooral gewassen en bijgeslapen. 's avonds was het erg leuk want Maaike en ik gingen naar Zouk (dansles). We hebben door de ziekte een aantal salsa lessen gemist, had ik uberhaupt al gemeld dat ik hier aan salsa doe? Anyway, dat doen we dus en het is heeeeeeeeeeel erg leuk:D De lessen zijn echt heel erg leerzaam/goed en gezellig en het is gewoon leuk om te kunnen! We mochten meedoen met de Zouklessen, een andere leuke dans, en na afloop hebben we nog wat salsa draaien en passen geoefend! Volgens mij gaat het erg goed, want we mogen al door naar de semi 2 lessen (bijna gevorderd!:D)

Vandaag en gister zijn Maaike en ik weer naar Campagne geweest, arme Manon is nog steeds niet beter. Het was weer heel erg leuk. Het fietsen ernaar toe en de hitte zijn opzich minder, maar die blije koppies als we aankomen elke keer maakt alles goed! Vandaag hebben we bijvoorbeeld veel verstoppertje en tikkertje gespeeld en ik was de hitte helemaal vergeten, dus ik was na afloop echt kapot van al het rennen! Maar als we dan weer naar huis gaan en je weet dan die kids een leuke middag hebben gehad en bijvoorbeeld de rekensommen al beter hebben gemaakt dan gister omdat we ze helpen en stimuleren dan ben ik voor de rest vd dag helemaal gelukkig!(A) De leefsituatie blijft niet ideaal maar we zijn druk in de weer met plannen om ook daar wat aan te doen.

De rest vd week gaan we nog lekker daar ravotten en we willen donderdag wat kleintjes mee met ons naar huis nemen. Kunnen ze zwemmen in een klein badje en kunnen we ze ondertussen goed wassen. Vrijdag ga ik JippieJippie:D alweer op binnenlandtrip. Deze keer wordt het een Gusteri Savanne Adventure! Klinkt veel belovend hea! Schijnt heel erg leuk te zijn, avonturen beleven en dieren spotten in het bos/savanne. En wat er daarna weer gaan doen, ik zie het wel. Er is hier nog zo veel te beleven...

Veel liefs, Tes

ps. ga vanavond of anders morgen nog wat foto's uploaden! hou het in de gaten! ;)

• 30 September 2008 - 20:51

Madelief:

Super leuke verhalen weer...

Heel veel plezier van 't weekend. Denk je even aan me als je op de motorkap van de jeep zit? ;)! En doe Boti (de gids) de groeten, haha...

Groetjes aan iedereen daar!

Veel liefs,
    Madelief

• 30 September 2008 - 21:06

Pap, Mam En Sjoerd :

weer uit bed , want er is bericht van Tes, geweldig wat een feest dat vrijwilligerswerk!

• 30 September 2008 - 21:13

Annemarie:

Wauw! Het klinkt allemaal super Tess, en fijn om te horen dat het weer goed met je gaat!! Trouwens, hoezo 'als ik ooit weer terugkom'?.... Hahaha!
    Liefs.

• 30 September 2008 - 21:23

Lies:

Ha die Tessa,

Ook in huize Sterk wachten we in spanning op je mailberichten. Leuk om te lezen over al je belevenissen: je werk in het kindertehuis, maar ook over al je reizen door suriname.
    Ben je al antropologisch veldwerk aan het doen?

groejes en liefs, Lies

• 01 Oktober 2008 - 09:18

Tessa :

Hey Hey,

We moeten nu echt een keer naar cantinero! Dan kan jij de show daaro stelen, ipv altijd die slettenbakken, ow, zei ik dat net echt!

Maar t klinkt weer heel leuk, en goed dat je er een blij gevoel van krijgt!

Ik moet aan de opdracht nu!
    Kus

• 01 Oktober 2008 - 10:10

Joke (en Frank):

Hai tessa,
    Wat fijn dat je het zo goed hebt, daar. Het plezier spettert van je weblogs af. We kijken altijd uit naar je berichten, blijf vooral schrijven!
    Veel liefs en tot lezens,
    Joke (en Frank, maar die is even op vakantie in Scholtland)

• 01 Oktober 2008 - 19:27

Ellis:

Lieve Tess,

Wat fijn om weer van je te vernemen ik zat me al op een nieuwe versie van je avonturen te verheugen!
    Wat een GEWELDIGE ervaring moet deze reis voor je zijn. De foto's spreken voor zich, een totaal andere wereld.
    Ik zou je dolgraag even opzoeken maar ja 't is niet eeuwig vacance!
    Het is denk ik een super combi tussen werken en hele leuke tochten maken. Die begrafenis moet een belevenis zijn geweest! Wat fijn ook dat je je weer beter voelt. Hier is het nu echt Herfstachtig weer dus geniet vooral van het heerlijke weer want je mist niets!
    Salsa lijkt mij ontzettend leuk om te doen ik ga volgend jaar ook een cursus doen, kan je me mooi vast wat pasjes leren. Zie je wel dat je oude tante gelijk had toen we van de zomer aan de lunch zaten, je hebt het daar te gek en de tijd vliegt voorbij. Je schreef al als ik nog terug kom.... kan me goed voorstellen hoor zo leuk die totaal andere wereld en alles wat je ziet en leert! Maar toch maar terugkomen hoor!
    Nou lieverd, geniet, pas goed op jezelf en veel liefs uit regenachtig en oer saai Muiden!

xxx
    Ellis, Benne en Nien

• 02 Oktober 2008 - 11:38

Eva:

Hey lieverd!
    Wat leuk dat je lekker aan het salsa/zouk-dansen bent! Kan ik het strax allemaal van JOU leren! (als je nog terugkomt tenminste)
    Heel veel liefs, Eef

• 02 Oktober 2008 - 12:03

Floor:

ZUCHT! (van verlichting) ein-de-lijk weer een berichtje..je laat ons wel steeds lang wachten hoor;) maaaar dan krijgen we ook wat:D superleuk die foto's, ben stiekem heel erg jaloers..het regent waait en stormt hier nu, dus geniet ervan;)
    heel veel succes!! Dikke kus van Superkrabbelman..;)

• 04 Oktober 2008 - 13:24

Karen:

Wat een leuk stukje weer!

Echt heel bijzonder om al die dingen mee te maken en fijn dat je ook die kids blij kunt maken. Mooi werk!

Liefs, Karen

• 05 Oktober 2008 - 14:14

Kiki:

Hey Tessa,

Wat ontzettend leuk om al jouw belevenissen te volgen! Toen ik in je vorige bericht las dat je ziek was, bedacht ik me hoe vervelend en saai dat is, zo ver van huis. Maar gelukkig ben je weer beter en heb je al heel wat meegemaakt. En er is naast je werk genoeg tijd voor allerlei uitstappen, zie ik. Geniet er maar van!
    Groetjes van Kiki (en Maarten, net terug uit Schotland met Frank)

• 05 Oktober 2008 - 14:24

Oma En Opa:

lieverd
    na heel veel gedoe van oma´s kant om even naar jou een berichtje te sturen lukt mij dat nu dankzij jou moeder. We genieten volop van jou leuke mails blijf dat vooral doen. wij schrijven jou wel brieven of kaartjes, dat gaat voor ons sneller. Dikke kus Opa en Oma

• 05 Oktober 2008 - 14:40

Shelley :

Hoi Tessa,

Ik vind het super om je verhalen te lezen. Heel herkenbaar allemaal. Ik heb de indruk dat jullie veel leermiddelen gebruiken met de kinderen. Dat doet me goed. Die hebben wij aangeschaft van donatiegeld.
    Die Gosterie savanne tour wordt vast helemaal geweldig. Ik heb hem ook gedaan en had het zeker niet willen missen!

Veel plezier nog!

• 05 Oktober 2008 - 14:40

Herman:

ik moet toch hier ook nog even kwijt waar we het al aan de telefoon over hadden:dat ik in Amsterdam op een feestje ter ere van een Cubaan bij toeval tegen twee mensen uit Enschede aanloop die Moeder Campagne kennen en die in 1996 geld opgehaald hebben om bij haar een badkamer aan te leggen zodat de kinderen niet meer op het erf met bakjes water gewassen hoefden te worden.En hoe blij die twee-gepensioneerde-mensen waren dat mevr.Campagne nog leefde.Dan mag je terecht zeggen dat de wereld een dorp is ggeworden !!!!!!

• 07 Oktober 2008 - 11:47

Hannah:

Heey Tessa,
    Het klinkt allemaal erg leuk en exotisch daar! Krijg al helemaal jonger van al die lekkere gerechten! Dikke kus en veel plezier!
    Hannah

• 07 Oktober 2008 - 11:48

Hannah:

Ohja en vind t trouwens super cool wat je daar allemaal doet! :P